Exploatare Viadrus U22 D5

La multi ani!

Incep anul in forta si vin cu un post nou.

Profitand de zilele libere obtinute la trecerea in noul an, am putut sa petrec ceva timp liber si sa scriu un post nou. Pozele sunt facute de mai demult, dar nu am avut timp sa le incarc.

In primul rand despre ce este vorba.

Casa de 70 mp, termoizolata cu 5-8 cm EPS pardoseala, 10 cm peretii exteriori, 20 cm vata de sticla la tavan. Geamurile si usile sunt toate de termopan cu 5 camere si Low-E + Argon + Clar, cu un coeficient de transfer termic de ~1.4 w/mpK.

Necesarul termic calculat conform SR 1907 pentru o temperatura interioara de +25*C si una exterioara de -15*C este in jur de 5 kw.

Cazanul, are conform producatorului 25 kw, insa a suferit ceva modificari (aer primar redus, adaos aer secundar, ceva catalizatori, sicane intre fumuri).

In perioada de toamna si primavara cand temperatura exterioara este acceptabila, dar totusi este nevoie de incalzire, fac un foc pe zi cu circa 7 kg lemne. Temperatura in casa in variaza undeva intre 27 si 21*C in decurs de 24 ore (intre cele 2 focuri).

Odata ce temperatura se apropie de 0*C se fac 2 focuri pe zi, dar cantitatea de lemne depinde de temperatura exterioara (intre 5 si 10 kg lemne). Temperatura in casa, variaza intre 25 si 22*C in decurs de 12 ore (intre 2 focuri).

In perioada de -10*C si sub pentru mentinerea unui confort interior, se fac 3 focuri pe zi sau se lungesc cele 2 cu ceva combustibil in plus. Insa preferam sa facem 3 focuri, caci mai mult de 10 minute nu dureaza.

Acum, ceva imagini pentru clarificare.

Aprinderea focului o facem intodeauna de sus, din partea superioara a stivei. In imagini am folosit si lemne si brichete de paie.

La aprinderea focului in casa erau ~22*C, mai putin pe un hol (unde este si usa de la intrare) unde erau 20*C.

Aprinderea arata cam asa:

Primul rand de combustibil (se pot folosi si doar brichete paie, fara lemne sau doar lemne):

Imagine0894

Al doilea rand de combustibil :

Imagine0895

Al treilea rand de combustibil:

Imagine0896

“Piramida” de aprindere (va rog sa nu-mi reprosati ca PAL-ul nu este material ecologic, dar in momentul acela nu am avut aschii de lemn sparte pentru aprindere, acesta a fost la indemana):

Imagine0897

Aprinderea focului:

Imagine0898

Arderea la 2 minute de la aprindere:

Imagine0899

Arderea la 5 minute de la aprindere:

Imagine0906

Arderea la 45 minute de la aprindere (cam putin oxigen, dar incercam sa reduc temperatura pe cos):

Imagine0909

Arderea la o ora de la aprindere:

Imagine0910

Arderea la 3 ore de la aprindere (la 2 nu am avut timp sa trec) desi nu se cunoaste, din jar inca mai ieseau “firicele” de flacara:

Imagine0921

Arderea la 4 ore de la aprindere (cu si fara blitz):

Imagine0925 Imagine0926

La 5 ore de la aprindere nu am mai facut poza, caci era doar jar dar si multa cenusa (asa ramane de la brichetele de paie). Iar apa in centrala a scazut de la 60*C (atat a stat tot timpul arderii) spre 57, si a continuat sa scada asa pana la 40*C cand s-a oprit pompa de recirculare.

La 6 ore de la aprindere, inainte sa merg la dus, am mai trecut prin camera centralei si apa era aproape de 50*C (dar pompa oprita datorita histerezis-ului termostatului).

Iar in centrala inca mai exista ceva jar (cu si fara blit) :

Imagine0928 Imagine0929

Dupa ce am iesit de la dus, am mai trecut odata pe la centrala si apa era la 40*C, deci pompa mai pornise odata.

La acest moment, in casa, toata casa inclusiv holul respectiv erau 25*C. De acum si pana la urmatorul foc (inca 6 ore), in casa temperatura scade usor de la 25 la 22*C cand se face urmatorul foc.

Cateva momente interesante surprinse in timpul arderii:

Temperatura maxima in focar (in medie este undeva la 850-900*C):

Imagine0945

Temperatura racordului spre cos la momentul respectiv (in fluxul de gaze, in interiorul racordului estimez cu vreo 30-40*C mai mult) :

Imagine0946

Cam acestea au fost de spus pentru acum.

Inca odata, la multi ani si fie ca noul an sa va aduca sanatate si impliniri!

Advertisements

4 thoughts on “Exploatare Viadrus U22 D5

 1. Spune-mi te rog la cate grade ai setat termostatul pompei de recirculare sa porneasca pompa.Eu am 14 radiatoare in 2 case pe un Viadrus de 40 kw.M-am tot jucat cu centrala de un an si ceva dar nu reusesc sa o setez incat sa mearga optim.Am o pompa de recirculare cu termostat si o pompa de by-pass tot cu termostat dar care trece printr-un boiler termoelectric de 100 litri si apoi ajunge in retur.Da-mi te rog un sfat cum sa reglez termostatele de pornire a pompelor si cum sa lucrez cu usa de aer primar,aer secundar si clapeta de pe horn.Nu am modificari aduse la cazan.Lemnele sunt din primavara,deci nu stiu cat sunt de uscate si daca ar merge aprinderea superioara.Am incercat aprinderea superioara cu deseuri din constructii si cu coceni si a mers perfect.Multumesc si un an nou cat mai bun!

  • Sunt foarte multe de discutat despre aceste aspecte si multe necunoscute : necesar termic, temperatura de functionare a radiatoarelor, tirajul cosului, etc.

   Un raspuns generalizat ar fi cam asa:
   Pompa by-pass la 40*C
   Pompa circulatie pe la 55*C
   Regulatorul de tiraj la 60-70*C (sau si mai sus daca nu asigura confort, asa cum spuneam depinde de radiatoare).
   Aerul secundar dechis pana la “ingalbenirea” flacarilor.
   Clapeta de gaze inchisa astfel incat arderea sa continue cu flacara dar sa nu fie “innabusita” de fum.

   Cat despre aprinderea de sus, da, este posibila cu lemne tinute un an la uscat, si chiar este recomandata.

   • Multumesc mult de raspuns,ar mai fi o intrebare,cum ar trebuie folosita centrala daca sa zicem ca as ramane fara lemne uscate si as fi nevoit sa folosesc bricheti de foioase.Ar fi mai in regula sa cumpar lemn verde acum in iarna sau sa merg pe bricheti.Multumesc!

 2. Cautati mai intai brichete de paie/rumegus pe site-urile de anunturi (de regula acolo sunt mai ieftine pe aceste site-uri) si faceti o comparatie la pret.
  Tineti cont de faptul ca lemnul verde/ud are sub jumatate din puterea calorica a acestor brichete.
  Exemplu, daca lemnul costa 200 ron/sterul iar brichetele ajung la 600-800 ron/tona, mai rentabile sunt brichetele, caci va trebui sa ardeti circa 5-6 steri de lemne verzi/ude pentru a echivala tona de brichete.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s