Centrale cu combustibil solid Clasic vs. Gazeificare

Nu odata am auzit discutii despre centralele ce functioneaza cu combustibili solizi si nu odata am fost intrebat care este mai buna.

Voi vorbi acum despre fiecare in parte si avantajele/dezavantajele lor.

 

Centrala Clasica

Centrala pe combustibili solizi clasica aduce mai mult cu o soba cu serpentina, cum se practica in trecut, si cum inca se mai practica. Constructia lor este destul de rudimentara, facandu-le in acelasi timp si mai slabe dar si mai usor de intretinut/folosit.

Mai exact, avem un paralelipiped dreptunghic ce este incojurat pe exterior de agent termic, iar in interiorul sau arde focul, incalzind peretii si agentul termic.

Principalul dezavantaj al acestei centrale este faptul ca nu pot fi atinse temperaturi ridicate in camera de ardere, fiind inconjurata de o sursa “rece”. Iar odata cu scaderea temperaturii, scade si calitatea arderii, ducand la un consum mai ridicat de combustibil.

Desi producatorii dau un randament de pana la 75% pentru aceste agregate, randamentul lor real rar depaseste 70% la o utilizare corecta.

In cazul in care focul arde mocnit, randamentul lor scade si pana la 50%.

Dar, acestea au si un avantaj major, si anume nu au dispozitive electrice sau electronice, deci nu sunt dependente de energie electrica. Un astfel de agregat legat la o instalatie in termosifon/circulatie gravitationala, poate asigura caldura in orice situatie.

Cum ar trebui exploatate?

Exista destul de multe persoane ce nu sunt multumite de consum. Ce-i drept, aceasta, daca nu este utilizata corespunzator, are un randament scazut si un consum ridicat.

1. Instalatia

Orice cazan cu combustibil solid, pentru randament maxim are nevoie de un puffer/vas acumulare. Avand un astfel de vas, centrala va avea o ardere intensiva, in care se vor atinge temperaturi ridicate, deci randament marit.

Din considerente financiare, dar si din pura nestiinta, multi nu aleg sa instaleze un astfel de accesoriu. In lipsa acestuia, a modulatie de putere “slaba” dar si a supradimensionarii in cele mai multe cazuri, focul va arde mocnit, cu temperaturi scazute, in urma caruia vom avea un randment scazut dar si depuneri pe peretii centralei.

2. Combustibilul

Exista numeroase persoane care afirma sus si tare ca in centrala clasica se poate arde si lemne ude/verzi. Da, dar se poate, si in cea cu gazeificare, doar ca randamentul ambelor scade drastic. Cand ardem lemne cu umiditate ridicata, o mare parte din energia produsa, este consumata pentru a transforma apa din ele in vapori, energie ce se pierde pe cos odata cu vaporii.

Astfel, pentru un randament bun, indiferent ca este centrala/soba/semineu, avem nevoie de combustibil uscat.

3. Utilizarea

Aici, un dezavantaj il reprezinta si mentalitatea ce s-a stabilit in Romania. Toti folosesc centralele ca si sobele. Lucru gresit in ambele cazuri (si la sobe si la centrale).

In primul rand, pentru o ardere corecta, flacara are nevoie de un anumit spatiu pentru a se “dezvolta”.

Multi aleg sa umple focarul cu lemne si apoi sa puna 2-3 hartii la baza acestuia pentru al aprinde. In acest caz, o cantitate ridicata de lemne va incepe sa degaje gaze volatile, dar temperatura fiind scazuta, si cantitatea de aer insuficienta, nu se vor aprinde, iar daca o vor face, flacara se va “lovi” de stiva de lemne si multe gaze/fum va pleca spre cos nears/e.

Daca in schimb am incerca sa aprindem focul de sus in jos, altfel ar sta situatia. Lemnele  vor incepe sa degaje gaze treptat datorita radiatiei produse de foc, cantitatea de aer va fi suficienta, dar si preincalzita pentru ca va trece prin carbunii de jaratic, iar flacara, se va putea destinde arzand o mare parte din aceste gaze volatile.

In plus, arderea avand loc treptat iar cantitate de fum fiind mica, se poate regla/inchide clapeta de gaze arse, fortand fumul sa degaje cat mai multa caldura schimbatorului de caldura.

Aici aveti un videoclip despre arderea superioara (a mai fost postat aici pe forum)

http://www.youtube.com/watch?v=nJenxq3OTEo

Avantajul este ca o astfel de ardere are o durata si de 3 ori mai mare decat atunci cand aprindem focul din partea inferioara cu aceeasi cantitate de lemne, iar energia obtinuta este considerabil mai mare.

In plus, nu mai este nevoie sa deschidem usa de alimentare de multe ori, riscand sa iasa fum in incapere.

Eu spre exemplu, aprind focul in felul acesta. De la aranjarea lemnelor pana se aprinde focul dureaza 10 minute maxim. Insa la sfarsitul acestor 10 minute, inchid clapeta de fum pana la un semn facut de mine, si plec unde am treaba, nemai fiind nevoie sa revin mereu la centrala pentru a alimenta.

Dezavantajul acestei arderi este acela ca nu prea functioneaza cu lemne ude si ca are o durata de ardere fixa, nefiind indicat sa adaugam lemne peste, ci sa reluam procedeul de la capat. Desi, daca instalatia ar fi dotata cu puffer corespunzator, nu ar mai fi nevoie sa reluam procedeul decat dupa 6-8-12 sau chiar 24 ore in functie de situatie.

3.1 Utilizatea II

Plecand tot de la felul in care este utilizat cazanul dar si calitatea arderii ajungem si la acest subpunct. Data fiind arderea destul de slaba calitativ dar si faptul ca schimbatorul si focarul sunt “corp-comun” este inevitabil sa nu avem depuneri de gudron pe peretii acesteia. Gudron si depuneri ce impiedica transferul termic. De aceea este bine sa curatam regulat centrala, pentru ca o parte cat mai mare din energia rezultata in urma arderii sa fie “captata” de schimbator.

 

Centrala cu gazeificare

In primul rand ce este gazeificarea?

Gazeificarea reprezinta procesul prin care lemnele degaja gaze volatile cand sunt incalzite la temperaturi de peste 100-110*C.

Deci nimic nou fata de arderea din orice alt tip de centrala/agregate. Insa, in cazul acestei centrale, aceste gaze sunt trase de ventilator prin stratul de jar unde sunt incalzite pana la 500-700*C, apoi se amesteca cu jeturi de aer preincalzit tot la temperaturi inalte, avand loc aprinderea/arderea lor, temperatura finala ajungand si pana la 1200*C (fata de 500-600*C cat intalnim in centralele clasice).

Data fiind temperatura ridicata, arderea este foarte calitativa, arzand toate gazele imflamabile (hidrogen, monoxid carbon, metan, diversi acizi, diverse hidrocarburi) rezultand o cantitate mai mare de energie, si emisii reduse. Cam acesta ar fi avantajul acestui tip de centrala.

Insa, are si ea dezavantajele sale.

Primul si cel mai important mi se pare dependenta energetica. Mai exact, aceste centrale necesita un tiraj ridicat al cosului. Cum acesta se obtine destul de greu, majoritatea acestor centrale sunt dotate cu ventilatoare care faciliteaza tirajul, dar si cu o electronica complexa. Astfel, in cazul unei pene de curent, avem nevoie neaparat de o sura de curent continuua (UPS), si nu orice fel, ci una cu unda sinusoidala pura (uzual se foloseste doar “sursa cu sinus pur”).

Un alt dezavantaj este ca lucrand la temperaturi ridicate, apar uzuri mai mari. Iar la centralele cu exhaustor (ventilator ce trage fumul din centrala), trebuie folosit un combustibil corespunzator, caci altfel poate creste temperatura fumului, putand provoca defectarea ventilatorului.

Deasemenea mai exista si dezavantajul pieselor. Mai exact vorbim, avand mai multe componente, exista mai multe surse de defectare, cum ar fi gratare si duze ceramice, ventilator,  diverse electronice, etc.

Insa, un lucru cel mai important este calitatea lemnului. De aici a si plecat “mitul” cu gazeificare si lemne foarte uscate.

Multi afirma ca aceste centrale functioneaza doar cu lemne uscate, cat mai uscate. Total gresit, ele functioneaza cu orice fel de lemne, doar ca lemnele avand umiditate mai ridicata, in camera de ardere temperaturile vor fi mai scazute si astfel  nu vor mai arde toate gazele mentionate mai sus, sau cel putin nu vor mai arde in aceeasi cantitate sau la aceeasi calitate.

In plus, exista si aici situatii in care nu exista puffer desi este nevoie, iar electronica opreste ventilatorul, astfel focul arzand mocnit, scazand randamentul.

 

Acum, ce trebuie sa retinem?

1. Daca sunt exploatate corect, ambele cazane sunt bune, ambele au randamente apropiate, insa avantaj are cel cu gazeificare, putand avea un consum mai mic cu pana la 20% in aceleasi conditii.

2. Putem intalni situatii in care cazanele cu gazeificare au randament mai ridicat decat cele clasice, dar si invers. Important este si modul de exploatare dar si instalatia in care sunt montate.

3. Avem nevoie de combustibil uscat indiferent de tipul sursei folosite.

4. Ca sa intelegeti mai bine de ce este nevoie sa aprindem focul din partea superioara in cazanele clasice, observati o poza cu o centrala cu gazeificare si ardere inversa. Apoi intoarceti poza la 180 grade. Unde se gasesc lemnele si unde se afla flacara?

Aprinderea focului in centralele clasice din partea inferioara, ar fi echivalentul la aprinderea focului in centrala cu ardere inversa din partea de sus a stivei, astfel flacara fiind fortata sa treaca prin stiva de lemne.

 

Sarbatori Fericite va urez si un An Nou cat mai bun!

Advertisements

6 thoughts on “Centrale cu combustibil solid Clasic vs. Gazeificare

 1. Am obosit de cand tot incerc sa mi se raspunda la relativ simpla intrebare: “Ce sa folosesc pentru incalzirea unei case de 75 mp izolata cu polistiren de 5 cm grosime?” Numai raspunsuri in 2 peri, fara inceput sau sfarsit am primit! TU CE ZICI?! centrala pe lemne cu/fara gazeificare sau soba de teracota? o zi buna…

  • @John Jay, pe cat de simpla este intrebarea, pe atat de complicat este raspunsul.

   In primul rand, soba de teracota va putea furniza caldura pentru 2-3 camere, nu toata casa.
   Apoi, la felul in care se construiesc sobele de teracota pe la noi, sunt sanse foarte mari sa va culcati la 24*C si sa va treziti la 17-18*C.
   Daca se alege construirea mai multor sobe, atunci este si dezavantajul mai multor focuri.

   O varianta ar fi o soba cu schimbator care sa incalzeasca si radiatoarele din casa.
   Insa aici din nou fara o constructie corecta sunt sanse sa aveti diferente mari de temperatura intre seara si dimineata.

   Centralele cu gazeificare/clasice au si ele deasemenea avantaje si dezavantaje.

   Cert este ca o instalatie facuta corect va costa destul de mult indiferent de tipul ei, si cu cat termoizolatia (adica si pereti si tavan, si pardoseala, si ferestre, etc) este mai slaba, cu atat mai mult va costa instalatia si consumul va fi mai mare.

   Ca si concluzie, puteti opta pentru oricare din cele doua atat timp cat sunt realizate corect.

 2. Salut. Cine imi poate executa si cat ar costa executarea corecta a unei sobe cu schimbator sau centrala pentru a incalzi o casa p+1 de aproximativ 600mc utili? Izolatie exterioara polistiren grafitat de 10cm. Placa peste etaj izolata cu 5cm polistiren extrudat?

  • Pretul unui astfel de agregat depind de puterea lui.
   La felul in care prezentati problema, estimez un necesar undeva la 20-25 kw, caz in care rentabil ar fi un cazan de zidarie si nu o soba cu schimbator.
   Manopera, in medie, pentru aceste agregate este de circa 1 euro/caramida.

   Pentru a va recomanda o persoana care v-ar putea construi acest agregat am sa va rog sa-mi spuneti din ce zona a tarii sunteti.

  • Termosemineurile de cele mai multe ori supraincalzesc camera in care se afla si au o autonomie destul de scazuta.
   Recomandarea mea ar fi o centrala cu gazeificare conectata la o instalatie cu puffer si radiatoare calculate pentru maxim 50*C tur. In felul acesta se poate obtine o autonomie de pana la 24 ore doar cu un singur foc pe zi (in zilele mai “calde”, peste 0/-5*C).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s