Pompele de clasa A – economie si confort

Banuiesc ca toti stim ce este o pompa de circulatie si care este rolul ei. Daca nu, fac o scurta explicatie. Pompa de circulatie, este partea de circuit, care, folosind curent electric, ajuta la deplasarea agentului prin intreaga instalatie.Acestea, au diverse caracteristici, diverse forme, diverse consumuri.

Pompele de clasa A, se diferentiaza de restul prin doua caracteristici:

– au un consum energetic redus

– isi pot modifica turatia (deci implicit debitul) in functie de cerintele sistemului.

Aceste pompe, sunt dotate cu controlere electronice si senzori diferentiati de presiune, care sesizeaza oprirea unei parti de instalatie si astfel isi reduce turatia atat pentru a reduce consumul energetic, dar si pentru a evita zgomotele din instalatie datorate circulatiei agentului termic.

Ca si exemplu, avem un radiator in dormitor, pe care il inchidem caci urmeaza sa deschidem geamul si sa aerisim.

Pompa clasica, neavand nicio automatizare, odata cu inchiderea acestei parti de circuit, va pompa intreg debitul pe circuitul ramas deschis, astfel agentul termic va avea o viteza mai crescuta, pierderi hidraulice mai mari,  iar noi vom auzit zgomotele din instalatie, si vom avea un consumul electric mai mare (avand pierderi hidraulice mai mari, pompa va consuma mai mult).

Pompa de clasa A, dupa cum am spus este automatizata. Astfel, cand inchidem partea aceea de circuit, senzorii de presiune vor simti diferenta, si astfel vor reduce viteza pompei, scazand astfel debitul pana la nivelul cerut de restul instalatiei. Micsorand debitul, este ca si cum circuitul nu ar avea niciodata si radiatorul inchis, si astfel, viteza agentului termic ramane aceeasi, pierderile hidraulice sunt mai mici, iar consumul electric scade.

Atentie mare insa, nu confundati pompele cu mai multe trepte de viteze (2 sau 3) cu pompele cu turatie variabila (sau adaptive).

Si deasemenea, sa tineti cont ca exista posibilitatea, sa gasim pompe adaptive (cu turatie variabila) care au mai multe trepte de viteze asemeni celor clasice.

De ce pompe de clasa A?

Pai eu unul as alege in primul rand pentru confort, dupa cum am spus, acestea se pot adapta cerintelor si astfel nu vom avea zgomote in instalatie, zgomot care la un moment dat devine deranjant.

Apoi, pentru economia electrica.

O pompa clasica, are in general (pentru aplicatii casnice) un pret de 300 ron, iar consumul sau este intre 35 – 50 wh.

O pompa adaptiva, cu aceleasi caracteristici are un pret de 500-550 ron, iar consumul sau este situat intre 9 -24 wh, acest lucru insemnand ca in aceeasi situatie, aceasta pompa, va avea un consum cu cel putin 50% mai mic decat cealalta pompa.

Cam acestea au fost de spus. O zi buna va doresc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s