Instalatii termice de joasa temperatura

Pana nu demult cand pomeneam de astfel de instalatii, ne gandeam la incalzirea prin pardoseala si temperaturi de 50*C. Insa timpul a trecut, materialele au evoluat, au aparut termoizolatiile, si astfel instalatiile de joasa temperatura chiar au temperatura joasa, atat de mica, incat unii le numesc instalatii cu agent termic “rece”. Odata cu ele, a crescut si numarul surselor radiante ce folosesc acest agent.

Astfel, putem avea incalzire prin pardoseala cu temperatura de tur 35*C, insa putem avea si prin pereti sau tavan (chiar daca in opinia batranilor, toata caldura urca sus), ori instalatii cu ventilo-convectoare sau radiatoare clasice ce functioneaza cu temperaturi de tur de 40*C.

Insa, ca toate aceste lucruri sa fie posibile, avem nevoie de termoizolatie. Caci, odata cu scaderea necesarului termic, cresc posibilitatile surselor de caldura.

Care sunt avantajele ?

Pai odata avantajul surselor la care le putem conecta. O instalatie ce functioneaza cu o temperatura de 40*C tur, poate functiona atat cu un cazan pe combustibil solid, dar si cu o centrala in condensatie sau pompa de caldura.

Apoi, cu scaderea temperaturii (si a necesarului termic deasemenea, caci aceastea cam “merg mana in mana”), sursele alternative ca si panouri solare, ori fotovoltaice (conectate la o pompa de caldura sau centrala/rezistenta de incalzire electrica) devin fezabile si dau randament. Astfel, tinand cont ca sezonul de incalzire, in Romania dureaza in medie 5 luni, iar inceputul si sfarsitul acestuia (adunat cam 2 – 2.5 luni), beneficiaza de ceva radiatie solara, nu mai este nevoie sa folosim deloc sau aproape deloc sursele de caldura conventionale, fiind suficienta caldura captata de panoul solar pe durata zile, ori de pompa de caldura (aer-apa, caci sunt cele mai ieftine, iar la temperaturi pozitive au COP satisfacator) sau centrala electrica, si stocata intr-un puffer.

Un alt avantaj ca tot am pomeni, capacitatea pufferelor este mai mica. Pufferul (despre care voi vorbi in alt articol), este un vas de mare volum, ce acumuleaza energie prin incalzirea continutului (de obicei apa cu sau fara antigel) la o diferenta de temperatura. Ca urmare, cu cat diferenta de temperatura este mai mare, cu atat volumul acestuia poate fi mai mic si viceversa.

Dezavantaje?

Da, unul si cel mai important in Romania (din pacate), pretul investitiei. Daca pentru o instalatie clasica de inalta temperatura am scoate din buzunar 1000 euro (doar exemplu), pentru aceeasi instalatie dar de joasa temperatura scoatem cam inca jumate sau chiar dublu, acest lucru depinde de suprafata si necesar termic.

Un alt dezavantaj este ca aceste instalatii nu sunt “fezabile” in cazul imobilelor cu suprafata mica si necesar termic ridicat. Sau altfel spus, diferenta de pret platita pentru ele se amortizeaza intr-o perioada foarte lunga iar investitia nu prea este rentabila.

Exemplu, de curand m-a invitat un prieten sa ii fac proiectul de incalzire pentru casa sa. Fiind slab izolata (conform normelor actuale, caci acum 7 ani cand a facut-o, statea mai bine), necesarul termic rezultat pentru living era de aproximativ 3.7 kw . Pentru o centrala clasica nu reprezinta o investitie prea mare pretul radiatorului ajungand undeva la 370 ron , insa pentru una in condensatie cum dorea el, doar pretul radiatoarelor din aceasta incapere ajungea la aproximativ 1400 ron, iar costul total al acestei instalatii era de 3 ori mai mare decat in cazul uneia de inalta temperatura.

Ca urmare, are doua posibilitati, ori mai termoizoleaza casa, ori alege centrala clasica. Eu unul i-am recomandat prima varianta.

Tot un dezavantaj in acest tip de instalatie, reprezinta lipsa persoanelor specializate. Pentru a fi rentabila o astfel de instalatie, necesarul termic al imobilului trebuie sa fie calculat cat mai corect, ecartul instalatiei (diferenta de temperatura dintre tur si retur) trebuie deasemenea sa fie cat mai mic, undeva la 5K (kelvin) pentru ca suprafata radianta sa fie cat mai mica si automat, conductele instalatiei trebuiesc sa aiba diametre mai mari, caci odata cu micsorarea ecartului, pentru transportarea aceleasi cantitati de energie, debitul agentului termic este mai mare. Dar sa speram ca acest aspect se va schimba.

O zi buna va doresc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s