Necesarul termic – Ce este si cum se calculeaza?

Dupa cum am promis in postul anterior, am revenit pentru a discuta despre necesarul termic.

Ce este necesarul termic?

Necesarul termic, reprezinta cantitatea de energie pe care sistemul de incalzire trebuie sa o furnizeze, pentru a asigura confortul interior dorit, la o anumita temperatura exteriora.

Mai exact, acest necesar, este egal cu suma tuturor pierderilor termice pe care un imobil le are la o anumita diferenta de temperatura.

Aceste pierderi sunt de 5 feluri:

1. Pierderile prin pereti

2. Pierderile prin tavan

3. Pierderile prin pardoseala

4. Pierderile prin tamplarie (usi si ferestre)

5. Pierderile prin ventilatie/aerisire

Metodologia de calcul al acestor pierderi este prezentata in SR 1907. Pentru a putea realiza aceste calcule trebuie sa stim suprafata ce este supusa transferului termic (pardoseala, pereti, tavan, etc  a caror temperatura difera de o parte si de alta), coeficientul de transfer termic al anvelopei si diferenta de temperatura intre cele doua fete ale elementului de constructie.

Watt/metru cub?

Da, in prezent, atat instalatorii de cartier cat si firme cu renume prefera sa utilizeze aceasta metoda de calcul eronata datorita usurintei si  rapiditatii pe care o ofera.

Aceasta metoda presupune aflarea volumului interior al imobilului si inmultirea acestuia cu un anumit coeficient, ce difera de la caz  la caz.

De ce spun ca este eronata? Pentru ca nimeni nu stie cu exactitate ce coeficient se preteaza pentru fiecare situatie in parte. Mai nou, de cand cu normativul C107/1 (modificat in 2010) si legea 372/2005 care impun un consum de energie anual  aferent incalzirii de 100 kwh/mp (echivalent ar fi 50 watti/mp), acestia (n.r.  instalatorii) gasesc de cuviinta a folosi acest coeficient in calcularea necesarului termic, chiar daca imobilul nu corespunde din punct de vedere al termoizolatiei. Si astfel ne putem trezi cu instalatii care nu fac fata, ori functioneaza cu un randament foarte mic, ori instalatii mult supradimensionate, care atrag dupa sine un cost de investitie mare.

Mai detaliat, normativul presupune ca o casa ce are 100 mp sa aiba un necesar termic orar de maxim 5 kw (100mp x 50 watti/mp = 5000 watti).

Instalatorii insa, prefera un calcul al lor si anume 100 mp x 2.5 m (inaltime) x 50 watti/mc = 12500 watti (12.5 kw).

Si conform regulii de 3 simpla, pretul de investitie va fi de doua ori si jumatate mai mare. Nu mai punem si costul aferent exploatarii ce este in general mai mare (Exceptie ce-i drept, fac centralele in condensatie si pompele de caldura, caci, supradimensionand sursa radianta, scade temperatura de lucru, si acest lucru “convine” celor doua mentionate. Insa pretul de investitie pentru o astfel de instalatie supradimensionata, taie “cheful” beneficiarilor).

De ce este necesar un calcul corect?

Pai in primul rand, calcularea corecta a necesarului termic se reflecta in pretul de investiei. Daca pentru o centrala termica in condensatie calculata pentru un necesar de 5 kw am avea un pret de investitie de aproximativ 8000-10.000 ron (centrala,  radiatoare, accesorii, proiect si manopera), pentru un necesar de 12.5 kw, pretul de investitie ar fi de aproximativ 20.000-25.000 ron.

Cu diferenta de investitie, beneficiarul s-ar incalzi aproximativ 8 ani.

Mai exista ce-i drept posibilitatea in care preturile de investitie sunt la fel ori mai mic (cel de 12.5 kw), insa aici apare cel de-al doilea motiv pentru realizarea unui calcul corect, si anume pretul de exploatare. Dupa cum spuneam, pretul sa fie la fel in cazul ambelor montaje sau mai mic in cel de-al doilea (12.5 kw). Dar asta inseamna ca instalatia este gandita pentru o temperatura de lucru mai mare, si astfel centrala nu mai lucreaza la eficienta sa maxima. Iar diferenta de consum lunar este situata intre 10 si 30%, bani care ies din buzunarul beneficiarului si nu al instalatorului.

Ce este de facut?

Pai avem cateva posibilitati.

1. Apelarea la un proiectant termist si auditor energetic care intocmesc un proiect corect si cu care se poate merge la orice firma/instalator pentru punerea in aplicare.

2. Gasirea unui instalator care desi nu are studii de specialitatea, are notiuni elementare despre acestea si este capabil sa realizeze o instalatie cat mai aproape de “adevar” (foarte rare cazuri).

3. Apelarea in continuarea la instalatorul din colt caci este cel mai ieftin (Oare?).

O noapte cat mai buna va doresc.

Advertisements

16 thoughts on “Necesarul termic – Ce este si cum se calculeaza?

 1. Asta ce ati scris e cea mai tare abureala pe care am citit o vreodata !! citez ” Daca pentru o centrala termica in condensatie calculata pentru un necesar de 5 kw am avea un pret de investitie de aproximativ 8000-10.000 ron (centrala, radiatoare, accesorii, proiect si manopera), pentru un necesar de 12.5 kw, pretul de investitie ar fi de aproximativ 20.000-25.000 ron.”
  Le scoateti din burta ? Ca din cap nu aveti ce … ?
  La necesar termic de 5kw sau 12,5 kw investitia e la fel , mister !!!!

  • Domnule Albatros, investitia este la fel doar in cazul sursei de caldura (centralei termice), caci si intr-un caz si in altul, vom alege o centrala de 24 kw.

   In schimb, radiatoarele vor avea cu totul alte dimensiuni si ca urmare vor avea preturi diferite. Daca ati fi avut macar curiozitatea sa cititi si “Instalatii de joasa temperatura” ati fi observat ca odata cu scaderea temperaturii de tur, scade si puterea radiatorului, ca urmare vom avea nevoie de radiatoare fie mai mari, fie mai multe.

   Daca intr-adevar doriti sa ma contraziceti, va rog sa veniti cu argumente tehnice sustinute de dovezi, nu doar vorbe goale, eu unul (probabil si restul) sunt satul de ele si de astfel de oameni.

   Va multumesc ca ati putut sa va rapiti din timp pentru a trece pe aici.
   O zi buna va doresc.

 2. daca vorbim de 2 cazuri identice ma refer ca suprafata / configuratie , in care doar necesarul termic difera , instalatiile sant identice insa costul facturilor e diferit ; oricum am lua o este de preferat investitia mai mica si costul de exploatare mai mare pt ca nu dam toti bani odata ci treptat . Parerea mea ramane aceeasi : daca as fi in situatia 2 cu 12,5 kw necesar termic nu as alege sa bag 25 000 lei ci doar 10 000 lei iar diferenta de 15 000 lei o acopar treptat din exploatare in 20 de ierni nu 8 ani . daca dvs va permiteti ” idealul” in zilele noastre santeti norocos ( bogat ) .
  Diferenta la facuri in cele 2 cazuri mentionate is mai mici decat dublu si asta se face in setarile AT ale centralei in aceleasi conditii de instalatie !

  • Eu cred ca dumneata nu ai un minim de cunostinte despre aceste instalatii.
   Sa reducem la absurd, avem doar o camera.
   Pentru cea cu necesar de 5 kw, vom instala un radiator cu o putere de 5 kw (un exemplu ar fi 22x600x2400, care la 90/70/20 are o putere de 5328 watti)
   Pentru cea de 12.5 kw, nu gasim un radiator atat de mare, ca urmare trebuie sa punem minim doua care insumate sa ofere 12.5 kw (un exemplu ar fi doua radiatoare 22x600x3000 care la 90/70/20 au o putere totala de 13320 watti).

   Apoi, in camera de 5 kw vom folosi conducte cu diametre mai mici, iar in cea de 12.5 kw cu diametre mai mari, pentru ca debitul de agent termic difera in cele doua cazuri.

   Cum sunt aceste doua instalatii identice?
   A, ca noi il angajam pe nea Mitica si in ambele situatii el realizeaza aceeasi instalatie, si intr-o situatie face prea cald, iar in alta nu face fata este partea a doua, doar traim in Romania.

   Apoi, cum puteti spune ca diferenta de consum intre cele doua este mai putin decat dublu? In aceleasi conditii, factura in cel de-al doilea caz va fi de 2.5 ori mai mare.
   Casa de 5 kw
   5 kw x 24 ore x 30 zile = 3600 kw consumati lunar, daca tinem cont si de randamentul centralei clasice, ar insemna sa consumam ~367 mc gaz lunar.
   Cea de 12.5 kw
   12.5 kw x 24 ore x 30 zile = 9000 kw consumati lunar, tinand cont si de randamentul centralei, consumul de gaz natural este de 917 mc gaz lunar
   917 / 367 = 2.49 (am eliminat unele zecimale din celelalte rezultate)

   Diferenta este mai mica intr-adevar, daca in prima situatie folosim o temperatura interioara de 23-24*C, iar in cea de a doua de doar 19-20*C.

   Cat despre felul in care sunt investiti banii, difera de la persoana la persoana.
   Eu unul as prefera ca din cei 25000 ron, sa investesc 10000 ron in termoizolatie, iar restul imi vor ajunge atat pentru instalatie (care va fi mult mai ieftina) dar si pentru a plati factura o anumita perioada.
   In felul acesta fac doua economii in acelasi timp (odata cu pretul instalatiei si odata cu pretul facturii).

   • Foarte corect ceea ce spui si mentalitatea una buna deasemenea.
    Imi plac articolele tale si faptul ca stii sa oferi si exemple reale, astfel incat sa intelegem si noi persoanele de rand.
    Dupa cele citite in articolul anterior am observat ca centrala mea in condensatie functiona la 75 grade. Cand am sunat la firma mi s-a spus ca este o greseala de setare si ca poate functiona si la 50. Le-am spus ca in iarna voi verifica si daca nu este asa vor avea probleme cu mine.
    Ciudat este ca si asa se observa condens pe scurgere.

   • Multumesc, incerc sa ma fac inteles pentru toti, poate asa schimbam ceva.
    Despre centrala in condensatie, faceti proba in iarna.
    Insa de pe acum va spun, ca este posibil ca temperatura de 50*C sa o puteti folosi doar atunci cand afara temperatura este mai mare (cald) sau coincide cu cea de calcul (vedeti in articol).
    Sub aceste temperaturi trebuie sa cresteti gradele din centrala (pentru cele 2-3 zile in care temperatura exteriora scade).
    V-as recomanda, daca centrala permite, sa achizitionati un senzor de temperatura exterioar, astfel veti realiza ca la inceputul si sfarsitul sezonului, temperatura agentului poate scade si pe la 40*C tur.
    Condensul este normal sa apara. In orice fel de instalatie, centrala in condensatie este superioara celei clasice, caci dupa stationare, cand aceasta porneste, agentul termic are temperatura scazuta, care permite condensarea vaporilor. Cand folositi ACM deasemenea.
    Si in plus, daca aveti un ecart de 20 K (diferenta de temperatura dintre tur si retur), inseamna ca in centrala intra agent termic cu temperatura de 55*C (ati spus ca aveti 75*C tur), iar punctul de roua al apei este in jur de 65*C, ca urmare sunt conditii favorabile condensarii, insa nu la capacitate maxima.

   • Dvs vorbiti de o situatie ipotetica / abstracta , cu care nu ne vom intalni niciodata : ” o camera cu un necesar termic de 5kw si una cu 12,5 kw , camera care are acelasi spatiu ” ! Discutia devine inutila pt ca mereu schimbati datele de lucru ; fiti consecvent in exemple si atunci veti vedea singur ca am dreptate ..
    ; in momentul in care prezentati caz real concret unde se poate verifica , mai stam de vorba , pana atunci puteti fabula in continuare singur .La cate re-playuri aveti aici , spune totul despre logica dvs !
    Ca sfat viitorilor cititori le as spune sa se informeze bine inainte si sa ceara parerile mai multor specialisti si apoi sa i a o decizie . Sper sa nu mi fie sterse postarile si sa decida viitorii cititori avand mai multe informatii .
    o zi buna .

   • Dupa cum spuneam si prin alte parti, cititorii de aici probabil au ceva capacitate de intelege cele scrise.

    Aceeasi camera poate avea un necesar termic de 5 kw dar poate avea si 12.5 kw, diferenta sta in materialele din care este construita si ce fel de termoizolatie are. Dupa cum spuneam si in articol, daca folosim watt/metru cub atunci ceea ce spuneti este logic, dar eronat.

    Schimb datele problemei pentru ca incerc sa simplific in asa fel incat sa puteti pricepe si dumneavoastra.

    Daca exemplu cu camera, cel mai banal si mai simplu nu ati fost in stare si spuneti ca este o situatie abstracta, incercam cu o casa, poate asa nu mai spuneti ca este o situatie abstracta.
    Avem o casa din BCA, cu ceva termoizolatie, termopane, cu 4 camere (de locuit, nu termopanele) si un necesar de 5 kw.
    Sa presupunem ca raportul camerelor este 1-1-1-2, asta inseamna ca avem nevoie de 3 radiatoare de 1 kw si unul de 2 kw.

    Avem aceeasi casa dar construita din caramida, fara termoizolatie, cu geamuri clasice, tot cu 4 camere si un necesar de 12.5 kw.
    Acelasi raport 1-1-1-2, iar radiatoarele sunt 3 de 2.5 kw si unul de 5 kw.

    In prima situatie, pretul acestora va fi de aproximativ 620 ron (puteti cauta pe net sau la firme locale pentru a va lamuri).
    In cea de a doua situatie pretul acestora va fi de aproximativ 1200 ron.
    Deci din start pretul de investitie nu este la fel si nici instalatia (dimensiuni, putere, debit, etc).

    Pe forumul Misiunea Casa, intrebati de ce am pune 10 radiatoare in 4 camere si ca este o aberatie.
    Eu va intreb, daca 4 radiatoare (cate unul in fiecare camera) nu pot oferi suficienta caldura la o temperatura de tur de 50*C (caci subiectul initial tinea de condensatie), ce este de facut?

 3. citez ” Apoi, in camera de 5 kw vom folosi conducte cu diametre mai mici, iar in cea de 12.5 kw cu diametre mai mari, pentru ca debitul de agent termic difera in cele doua cazuri.”
  Asta cu diametrul conductelor e alta inventie a dvs ?
  Ce se intampla daca pui diametre de aceeasi sectiune in cele 2 cazuri ?
  Inca n am mai auzit ca trebuie sectiune mai mica decat racordul la centrala !?! Reinventati circuitele termice , adica , producatorul de CT e prost si nu stie ….

  • Cititi despre pierderile hidraulice si apoi vedeti ce se intampla.

   Producatorul a oferit acele racorduri plecand de la puterea centralei si anume 24 kw (in cazul centralei murale) si ecart 20K.

   Utilizarea diametrelor mai mari este intr-adevar benefica, caci vom avea pierderi hidraulice mai mici si ca urmare puterea pompei de circulatie, deci si consumul vor fi mai mici.
   Insa, acest lucru nu este obligatoriu, totul depinde de la situatie la situatie.

   Daca in cazul a 5 kw folosim acelasi diametru ca si la 12.5 kw (adica mai mare), putem apela la un artificiu tehnic, si anume sa folosim un ecart de 5K in locul 20K cum este folosit in general. Si, micsorand ecartul instalatiei, puterea radiatorului creste, ca urmare apare inca o economie (radiatorul poate fi putin mai mic).

   Acum va intreb, oare este bine sa spuneti ca nu este adevarat orice lucru pe care nu il stiti?
   Sau este mai bine sa intrebati de ce este asa nu si altfel?

 4. In mare parte ceea ce spuneti este adevarat. Articolul ar fi putut cuprinde mai multe, nu doar sa faca referire la SR 1907, insa este ok si atat, macar lamuriti problema cu necesarul per cubaj.

  O problema am intalnit-o intr-adevar la pretul investitiei. Teoretic, pretul celei de-a doua instalatii nu are cum sa fie de 2.5 ori mai mare, caci avem aceeasi centrala si aceeasi manopera, mai real ar fi undeva la 50% investitie mai mare.
  Insa practic, pentru ca intalnim multe persoane necalificate in domeniu, putem intalni un astfel de pret care sa fie direct proportional cu puterea instalatiei. Probabil si aici faceati referire.

  Va rog sa-mi trimiteti un mail pe adresa mea, poate vom colabora vreodata.
  Spor si la articole in continuare.

  • Ideea acestui articol tine mai mult de importanta calculului corect si efectele sale. Puteam intr-adevar sa aprofundez situatia mai mult, insa mai multe explicatii poate oferi STAS-ul, celor ce sunt interesati.
   Aveti intr-adevar dreptate legat de pretul de investitie. Cele relatate aici sunt niste sume obtinute in urma unor simulari pe la diverse firme, iar pretul oferit de ei este cel afisat.
   Cand i-am luat la intrebari ce fel de centrale folosesc si intr-un caz si in altul au inceput sa spuna ca sunt firme diferite, puteri diferite, etc si de acolo diferenta de pret (direct proportionala cum ati spus si dumneavostra).
   Am raspuns la e-mail, si eu sper sa colaboram.
   P.S. V-am trimis si cateva poze si detalii de la unele proiecte ale mele.
   O zi buna va doresc.

  • Salut! Incerc sa rezolv cu ajutorul vostru o mare dilema: puffer de 1500 l cu una, doua serpentine sau tanc in tanc. “Dotarea” mostenita odata cu casa (cumparata vara asta)este urmatoarea:
   – suprafata utila 230 mp, dintre care un living de 40 mp (5/8) cu inaltime de 6,5 m. Cinci dormitoare cu supraf de cca 16 mp fiecare. Casa izolata la ext cu polistiren expandat de 10 si la interior cu vata minerala (5 cm) si rigips.Centrala termica pe lemne, fara gazeificare Lamborghini de 30 kw (parca model ignis 30, daca nu ma insel). Patru panouri solare vidate, bare de cca 2 m lungime, cca 30 mp. Boiler cu doua serpentine de 120 l (destul de mic tinand cont ca in casa suntem 5 persoane). Dupa sute de pareri ale multor experti si nu numai am selectat parerea unui vecin care are centrala viadrus de 20kw tot fara gazeificare, puffer tanc in tanc de 1000 l, aceleasi panouri cu aceeasi suprafata. in plus are o centrala electrica care suplimenteaza caldura in casa prin incalzirea pufferului intre ora 4 dimineata si momentul cand se trezeste. M-a sfatuit in urma experientei de 3 ierni sa iau un puffer de 1500-2000 l cu o serpentina. Fara sa am studii de specialitate, apeland doar la logica, ma gandesc astfel:
   – un plin de lemne al centralei incalzeste casa dupa care va incalzi apa din puffer. Panourile solare le conectez la o serpentina a boilerului pentru ACM, a doua serpentina a acestuia o conectez la puffer. Mi-ar trebui ceva de genul unei electrovalva sau electrorobinet termostatic, care sa tina circuitul de la panouri prin boiler pana la ,sa zicem, 60 grd dupa care sa trimita agentul in seroentina pufferului. Ar fi util si pentru vara, sa evit supraincalzirea panourilor. Inca odata, nu ma pricep, dau cu presupusul si astept sfaturi pe intelesul meu. Casa este langa Bucuresti. Multumesc mult!

 5. Buna ziua, am cumparat o casa izolata pe exterior cu polistiren de 13 cm. Parterul are serpentina pentru incalzire in pardoseala sub care exista un extrudat de 3 cm. La mansarda am radiatoare si am scandura sub tigla, vata de 10 intre capriori si gipscarton. Geamurile sunt termopan dar ieftine. Suprafata utila este de 120 mp cu inaltimea medie de 2.3 m. Nu am gaz si sanatatea nu-mi permite sa alimentez zilnic o centrala cu lemne. As dori sa montez pe trifazic o centrala electrica + boiler de 200L. Va rog mult sa-mi spuneti de cati KW sa fie centrala si sa-mi recomandati o marca. Multumesc frumos!

  • Pentru o astfel de cerinta este nevoie de planurile casei pentru a se putea calcula si suprafetele ce participa la schimb termic.
   Va recomand sa gasiti un auditor energetic bun in zona dumneavoastra si sa apelati la acesta pentru calcularea necesarului termic al casei si puterea centralei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s