Conductivitatea Termica, Coeficient de Transfer Termic si Rezistenta Termica

Fie ca auzim intr-un magazin de profil, fie ca le vedem pe produsele cumparate, fie ca le auzim intr-o reclama, acestia sunt niste termini tot mai uzual intalniti.

In primul rand ce este Conductivitatea Termica?

Pai, conductivitatea termică este mărimea fizică prin care se caracterizează capacitatea unui material de a transmite căldura atunci când este supus unei diferențe de temperatură.

Uzual intalnim termenul  coficientul de conductivitate termica care, reprezinta cantitatea de caldura transferata printr-o suprafata, de-a lungul unei unitati de grosime, intr-un interval de timp, atunci cand cele doua suprafete opuse sunt supuse diferentei de temperatura.

Acesta este un coeficient generalizat al materialului din care este facut produsul, nu al produsului in sine. Acest coeficient este valabil atat in cazul unui produs de (exemplu) 10x10x10 cm dar si al unuia de 20x40x80 cm.

Unitatea de masura a conductivitatii termice in sistemul international este watt pe metru-Kelvin (w/mK).

Cand alegem un material pentru al folosi la termoizolare, acest coeficient trebuie sa fie cat mai mic, insa si grosimea produsului trebuie sa fie cat mai mare, pentru o izolatie buna.

Coeficientul de Transfer Termic

Acesta, reprezinta raportul dintre densitatea fluxului termic ce străbate suprafața de separație dintre un solid și un fluid și diferența dintre temperatura acelei suprafețe și temperatura medie a fluidului.

Mai exact, reprezinta cantitatea de caldura pe care produsul nostru de grosime X o pierde cand este supus la o diferenta de temperatura.

Unitatea de masura in sistemul international este watt pe metru patrat-Kelvin (w/m2K).

Acest coeficient este valabil doar in cazul produsului nostru (exemplu) 10x10x10 cm. In cazul unuia de 10x20x30 cm, coeficientul va fi egal, de doua ori mai mic sau chiar de trei ori mai mic, in functie de modul in care asezam produsul. Atentie mare la detalii, caci coeficientul acesta este dat pentru o anumita grosime a materialului.

Asemeni coeficientului de conductivitate termica, si coeficientul de transfer termic trebuie sa fie cat mai mic cand vorbim de materiale termoizolante. Grosimea deja nu mai este importanta, pentru ca asa cum am explicat, acesta este valabil doar in cazul unei anumite grosimi.

Acest coeficient il vom folosi mai tarziu cand vom vorbi despre calcularea necesarului termic al unui imobil.

Rezistenta Termica

Reprezinta raportul dintre diferența de temperatură și fluxul termic staționar printr-un sistem termodinamic.

Cu alte cuvinte, este inversul coeficientului de transfer termic si anume reprezinta aria si grosimea unui material care la o diferenta de temperatura, pierde o anumita cantitate de caldura.

Daca la conductivitate aveam w/m2K, la rezistenta termica unitatea de masura este inversa si anume metru patrat-Kelvin pe watt (m2K/W).

Aceasta, asemeni coeficientului de transfer termic, este data doar pentru o anumita grosime a produsului, dar spre deosebire de acesta (n.r. coeficient de transfer termic) rezistenta trebuie sa fie cat mai mare.

O formula de calcul a acesteia este : Grosimea materialului (masurata in metri ) impartita la coeficientul de conductivitate termica (w/mK).

Pentru EPS80 cu grosimea de 10 cm si un coeficient de 0.040W/mK, rezistenta termica este de 0.1/0.04=2.5 m2K/W

Cum rezistenta reprezinta inversul coeficientului de transfer, atunci acest polistiren are un coeficient de transfer termic de 1/2.5 = 0.4 w/m2K

Sper sa fi explicat pe intelesul tuturor, si sa nu fi facut vreo greseala.

O zi buna va doresc.

Advertisements

2 thoughts on “Conductivitatea Termica, Coeficient de Transfer Termic si Rezistenta Termica

  1. pe pachetele de polistiren este inscrisa conductivitatea termica. te rog spune-mi la ce grosime se refera aceasta valoare. am vazut si pe cele de 5 cm si pe cele de10 cm la acelasi eps aceeasi valoare. nu difera in functie de grosime?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s