Cu ce ne incalzim?

Ei bine, dupa ce am reusit sa aranjez putin blogul, iata ca revin asa cum v-am promis cu primul articol legat de incalzirea locuintei/locuintelor. Am acest articol scris de o saptamana (da, am facut articolul inainte sa creez blogul, tare, nu?) si acum a venit momentul sa-l public.

Cu ce ne incalzim? O intrebare emisa de multe persoane. Daca ar fi sa raspund scurt si la obiect as spune cu multa termoizolatie, becul de 75 watti din camera si caldura degajata de aragaz cand gatim. Insa acest lucru nu surade multor persoane, mai ales de cand cu “respiratia” peretilor despre care toti vorbesc dar fara a stii exact ce inseamna.

Desi deviez de la subiect, spun ca aceasta “respiratie” a peretilor in termini tehnici se numeste punctul de roua, mai exact reprezinta locul unde vaporii din interiorul camerei condenseaza si se transforma in lichid. Daca acest lucru se intampla pe suprafata peretilor ori in interiorul acestora, avem de a face cu mucegaiul si degradarea peretilor sau a finisajului, si astfel se spune ca peretii nu mai “respira”. Pentru a nu avea astfel de probleme se recomanda mentinerea unei umiditati interioare undeva la 50% si aplicarea unei  termoizolatii exterioare rezultate in urma calculelor (conform vorbei din popor “Fiecare Marie cu a sa palarie”).

Revenind la subiect, fara sa mai glumim acum, termoizolarea imobilului reprezinta cel mai bun mod de a ne incalzi eficient. O termoizolatie minima ar fi 100 mm pentru pardoseala ce intra in contact cu solul, 150-200 mm pentru peretii exteriori si 300 mm pentru tavanul ce are contact cu exteriorul. Geamurile deasemenea trebuiesc alese pentru a avea un coeficient de transfer termic cat mai mic (de preferabil sub 1 watt/m2 K).  Despre centralele de ventilatie cu recuperare de caldura nu vorbim pentru ca acestea ar trebui luate in considerare inca din faza de proiectare a casei.

Sursa de caldura

Daca vorbim strict de costul de exploatare, castig de cauza au pompele de caldura ce functioneaza intr-un imobil cu tarif electric diferentiat zi/noapte, urmate indeaproape de centralele cu combustibili solizi, prima fiind cea pe lemne si apoi carbuni. Dupa acestea la “egalitate” se afla centralele pe peleti si gaz (din retea), apoi centralele electrice, cele pe gaz ( alimentate cu butelii) si  cele cu combustibili lichizi (ordinea nu este tocmai corecta, insa nu acest aspect este important).

Pompele de caldura si tariful diferentiat zi/noapte

Deja toti stim ce sunt pompele de caldura. Dar ce este tariful diferentiat? Utilizatorii de energie electrica din retea au de ales dintre 7 tipuri de abonamente, fiecare avantajos in felul sau. Acum vom aborda doar tariful diferentiat noapte/zi . Ce este diferit la acest tarif? Fata de un tarif clasic (fie ca este monom cu rezervare fie CTP, acestea fiind cele mai utilizare) acest tip de tarif, are pretul kwh pe timpul zile de ~2 ori mai mare, insa pe timpul noptii, acesta este la jumatate de pret (~0.29 ron/kwh cu toate taxele si accizele care se aplica in momentul acesta). Noi avand o pompa de caldura apa-apa sau sol-apa care are un COP de 4.2-4.4 am avea un cost de exploatare a kwh termic de doar 0.29/4.3 = 0.067 ron . Insa pentru a putea beneficia de un astfel de montaj la un pret decent, trebuie sa avem o casa cu un necesar termic foarte mic (estimativ as zice undeva la 3 kw maxim). Dar, chiar si asa, pretul de investitie ajunge la ordinul zecilor de mii de euro, mai ales daca dorim calitate premium.

Pompele de caldura si tariful CTP>6 kw

Tariful CTP>6 kw este tot un tarif pentru energia electrica. Acest tip de tarif se recomanda persoanelor ce au consum mare de kwh lunari. Folosirea acelorasi pompe cu COP 4.2-4.4 insa pe acest tarif, ar atrage un pret al kwh termic de aproximativ  0.1 ron.

Centralele cu combustibili solizi

Daca ar fi dupa mine in aceasta categorie as introduce doar lemnele si atat. Am sa explic ulterior de ce, insa acum ne concentram asupra acestora.

Pentru a fi rentabile centralele pe lemne, trebuie sa avem in vedere lemnele uscate, chiar foarte uscate. De ce? Odata cu cresterea umiditatii lemnului, scade puterea calorica. Scazand puterea calorica, creste consumul de lemne. Daca 1 kg de lemne de esenta tare, cu o umiditate de ~20% are 4 kwh, 1 kg de lemne cu umiditate 50% are maxim 2 kwh, poate chiar si mai putin. Astfel suntem nevoiti sa ardem 2 kg de lemne ude pentru a acoperi 1 kg de lemne uscate.

In categoria centralelor cu combustibili solizi, cele mai recunoscute si apreciate sunt cele cu “gazeificare”, a caror denumire corecta este “cu ardere inversa”, caci gazeificarea produselor lemnoase ori a carbunelui are loc si in centralele “clasice” ori banalele sobe. Insa acolo nu sunt indeplinite anumite conditii pentru arderea acelor gaze si ca urmare randamentul acestora este mai scazut. Pentru o ardere eficienta si in aceste agregate (sobe si centrale clasice) recomanda aprinderea focului de sus in jos. Pentru mai multe detalii despre acest aspect va recomand sa vizionati urmatorul videoclip http://www.youtube.com/watch?v=bHbGUeioLQY  . Insa atrag atentia ca nu se poate realiza cu lemne cu umiditate ridicata.

Dar, revenind la pretul de exploatare in cazul acesta, ca o medie, lucrurile ar arata cam asa: In cazul unei centrale cu ardere inversa si un randament de 87%, folosirea lemnului uscat 20% ar atrage dupa sine un cost al kwh termic de ~0.09 ron. Insa bineinteles conteaza si pretul ca care achizitioneaza fiecare pretul tonei de lemne. Ca si pret pentru calcul eu am folosit 330 ron/tona.

Incalzirea cu carbuni, dupa cum am spus, in opinia mea nu ar trebui sa existe. De ce? Pai, mizerie multa, poluare multa, putere mica. Da, putere mica. 1 kg de carbune lignit are doar 2-2.2 kwh la o umiditate de maxim 20%. Pe majoritatea induce in eroare  faptul ca acestia au o ardere mai lenta si focul dureaza mai mult. Insa nu trebuie sa confundam timpul de ardere cu puterea. Ca si cost, in aceeasi centrala la un pret de 230 ron/tona, pretul per kwh termic ar fi de 0.11 ron.

Fiindca suntem in aceasta categorie, vorbim si de Cox, carbunele cu cea mai mare putere calorica. Dezavantajele raman acealesi, mai putin puterea. 1 kg de cox avand 9kwh. Insa exista si un “revers al medaliei”, pretul tonei de cox este de aproximativ 1200 ron. In plus nu poate fi folosit in centralele cu ardere inversa, doar in cele clasice construite special pentru carbune si toate acestea duc pretul kwh termic obtinut din cox undeva in jurul a 0.16 ron.

Incalzirea cu peleti

Desi toti lauda peletii ca avand cea mai mare putere, ca fiind cei mai uscati, cei mai ecologici, cei mai cei, nimeni nu pomeneste de pretul acestora, si anume undeva la 200 euro/tona. Acum, sa nu intelegeti ca nu sunt de acord cu ecologia, ba din contra, chiar sunt pro, insa nu sunt de acord cu modul de prezentare si de faptul ca desi sunt facuti din resturi, au pretul mai mare decat materia prima a resturilor.

Deasemenea, nimeni nu pomeneste de pretul de investitie cand vine vorba de peleti. Majoritatea centralelor cu peleti, sunt centrale pe lemne, clasice, carora li se adauga un arzator de peleti, randamentul acestora fiind foarte mic, estimativ undeva la 80%. Centralele dedicate au un randament mai ridicat, aproape de cel al centralelor cu ardere inversa, si anume 87%.

In cazul centralelor cu arzator, pretul de exploatare, in cazul unui pret de 700 ron/tona , kwh termic ar costa aproximativ 0.15 ron. In cazul centralelor dedicate, pretul kwh ar scade la aproximativ 0.14 ron.

Centralele  pe gaz (din retea si butelii)

Cele mai comune la ora aceasta. Ca exista zeci de firme si ca pot fi atat “clasice” cat si in “condensatie”, toata lumea stie. Insa nu multi stiu ca aceste centrale au randamentul  maxim la anumite temperaturi. Ca o paranteza, fiecare sursa trebuie sa indeplineasca niste conditiile pentru un randament maxim, si cele pe lemne, si pompele de caldura, etc, insa aici vom aprofunda doar centralele pe gaz.

Acum, in opinia mea, cele clasice ar trebui sa cam dispara. Nu vad rostul unui produs inferior atat timp cat exista altul superior disponibil. Dezavantajul centralelor in condensatie este ca  trebuie sa functioneze la temperaturi cat mai mici pentru un randament cat mai mare. De preferabil ar fi ca temperatura de tur sa nu depaseasca 40*C (desi producatorii spun ca si 50 este ok). Dar, asta inseamna ca avem nevoie fie de suprafete radiante mari (incalzire pardoseala, pereti sau tavan), fie de ventiloconvectoare, ori, de radiatoare clasice, insa de 3-4 ori mai mari decat cele uzuale. De ce asa de mari? Odata cu micsorarea temperaturii, puterea radiatorului scade, si astfel suprafata radianta a acestuia trebuie sa creasca. Pe aceasta cale fac  apel la toti beneficiarii de astfel de centrale, sa verifice temperatura de functionare a acestor centrale, nu trebuie sa fie mai mare de !!! 50*C !!! Daca temperatura este mai mare de 50*C (in cele mai friguroase zile ale iernii) va invit sa faceti o vizita celor de la Protectia Consumatorului pentru a avea grija ca Dorel care v-a realizat instalatia sa plateasca refacerea corecta a instalatiei si sa nu mai lucreze in domeniu.

Revenind la costul de exploatare cifrele ar arata cam asa. Pentru centrala clasica, a carui randament se invarte in jurul cifrei de 94%, pretul kwh termic obtinut din gaz cu pretul de 1.4 ron/mc tinand cont de puterea calorica inferioara (PCI) a gazului este de 0.155 ron.  Pentru cea in condensatie, folosita la randament maxim de 107% (desi poate fi si putin mai mare in anumite conditii, cu 1-2 procente) raportat la PCI sau 95% raportat la PCS pretul kwh termic ar fi de aproximativ 0.14 ron.

Acum, pentru centralele alimentate din butelii (cele normale de 9 si 11 kg sau cat sunt), lucrurile stau mult mai rau. Desi randamentul si consumul este acelasi, pretul gazului de butelie este mult mai mare fata de cel din retea, iar pierderea prin caldura latenta este mai mica. Astfel, pentru centrala clasica, pretul kwh termic ar fi de aproximativ 0.53 ron, iar pentru cea in condensatie pretul ar fi de aprox 0.49 ron/kwh termic.

Centralele electrice

Acestea sunt accesibile publicului larg de relativ putin timp (nu cred ca mai mult de 5-6 ani).Momentan au dezavantajul pretul kwh electric. In plus, in cazul caselor cu necesar termic mai ridicat, avem nevoie de bransament trifazat. O modalitate de a iesi mai ieftin in exploatare ar fi folosirea tarifului diferentiat asemeni pompelor de caldura. Dar asemeni pompelor, pretul investitiei  “taie” pofta acestui montaj. Spre deosebire de pompa, in cazul centralei electrice cu tarif diferentiat, necesarul termic al casei poate fi ceva mai mare, insa nu peste 10 kw. In acest caz, pret kwh termic ar fi undeva in jurul a 0.29 ron. Insa in aceasta situatie, trebuie sa tinem cont de consumul electric de pe timpul zilei, caci s-ar putea sa platim mai mult decat castigam. Un avantaj ar fi montarea unor panouri fotovoltaice pentru a acoperi o parte din consumul electric pe timpul zilei, dar acest lucru inseamna investitie in plus.

Centrala electrica si tariful CTP>6kw. Aici deja pierd teren mult acest timp de centrale. Pretul kwh electric fiind de 0.46 ron, si randamentul centralei aproape de 100%, automat si pretul kwh termic este tot in jur de 0.46 ron.

Combustibili lichizi

Si ajungem intr-un final la centralele pe CLU (combustibil lichid usor). Despre acestea, voi recunoaste ca am cunostinte minime caci nu mi-au starnit interesul si nici nu am avut astfel de cereri.  Daca aveti ulei ars la indemana ori aveti o asociatie ceva de pe urma caruia obtineti combustibil lichid “gratuit” atunci da, dati-i inainte. Daca nu, fac un rezumat si spun ca la un randament al centralei de 90%, pretul kwh este undeva in jur de 0.66 ron in conditiile in care se foloseste motorina achizitionata din statiile de alimentare (nerecomandat caci va duce la sapa de lemn). Mai exista insa o varianta, si anume achizitionare de combutibili de calitate inferioara din rafinarii.Dezavantajul este insa ca acestea vand doar in cantitati mari (de ordinul miilor de litri). Pretul sau mediu ar fi undeva la 2 ron/litru, coborand astfel pretul kwh termic undeva la 0.22 ron.

Acum, sinteza la tot. Toate situatiile prezentate aici sunt rezultate in urma unor calcule si a unor informatii adunate din viata reala si de pe internet.

La consumul energiei electrice, pe langa pretul kwh se mai adauga si rezervarea acestora, care costa 6 sau 20 ron per luna in functie de tariful ales.

Toate sursele sunt considerate a functiona la randament maxim, cu instalatii proiectate in acest scop (pompele de caldura functioneaza la temperaturi de maxim 35*C, cazanele cu combustibili solizi au puffere in dotare, centralele in condensatie nu depasesc 40*C tur, etc).

Recomand apelarea la un proiectant termist inainte de a incepe realizarea unei instalatii de incalzire, acesta realizand un audit termic corect si alegand cele mai potrivite produse. Deasemenea atrag atentia ca realizarea unui calcul pentru necesar termic nu se realizeaza cu watt per metru cub si nici nu dureaza doar 5 minute. Pentru stabilirea necesarului termic corect, auditul trebuie sa tina cont de toate materialele din care este facuta casa si de toate dimensiunile acestora.

Pentru ca nu vreau sa-mi asum credite false, multe dintre aceste informatii le-am procurat de pe internet. Cel mai utilizat site fiind www.sobarul.com , un forum unde se aprofundeaza realizarea instalatiilor si agregatelor cu randament ridicat, si scaderea consumului de combustibil, atat in vederea economiei cat si a ecologiei.

De asemenea recomand si siteul www.misiuneacasa.ro ( Forum ) , loc unde gasim deasemenea oameni competenti in acest domeniu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s